PDR Hizmetleri Eğitim Öğretim ve Yönetim İlişkisi

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMETLERİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE YÖNETİM

Bilindiği gibi çağdaş okul öğrenciye salt bilgi ve beceri kazandırmayı değil aynı zamanda öğrencilerin toplumsal uyum gücü ve duygusal olgunluk kazanmasına  yardımcı olur bu amaçla Öğretim ve Yönetim Hizmetleriyle birlikte  Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri öğrencinin bütünüyle gelişmesine yardımcı olur.

EĞİTİM SÜRECİNİN ÜÇ BOYUTU ŞÖYLEDİR:

Okul:

1.Yönetim

2.Öğretim

3. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri

ÜÇ BOYUTU AYIRAN ÖZELLİKLER:

1.GÖREV VE ROL AYRILIĞI

2.BİREYSEL AYRILIKLER

3.GÖNÜLLÜLÜK

4. BİREYİN ÖZNEL DÜNYASINA YÖNELİŞ

GÖREV VE ROL AYRILIĞI:

Bu görevleri yürüten kişiler anlayış tutum ve davranış birliği içinde olmalılar herkes kendi işini yapmalı yönetim organize etmeli.

BİREYSEL AYRILILKLAR:

Öğretimde Bireysel Ayrılıklar göz önünde bulundurulmalı.

GÖNÜLLÜLÜK:

Öğretim ve Yönetimde zorunluluk vardır dış etmenler hakimdir(sınıf geçme devam gibi)

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinde öğrenci için gönüllük esastır.

KİŞİNİ ÖZNEL DÜNYASINA YÖNELİK:

Öğretim ve Yönetim anlatma ve aktarma niteliği ağır basan uygulamalardır.

Karşılıklı konuşmaya iletişim ve etkileşime sorun çözme etkinliklerine çok az yer verilir daha çok nesnel dünyaya yönelik çalışmalardır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinde ise kişinin duygusal dünyasına öznel yaşantılarına dönük bir çalışma esastır.

Bireyi dinleme anlama temel yaklaşımdır.Birey koşulsuz ve önyargısız kabul görmektedir.Eğitim öğretimde ise denetim disiplin yargılama bilgi aktarma,sınav,not verme değerlendirme v.b vardır.

ORTAK YÖNLER: AMAÇLAR AYNIDIR.

Yayın: 12.12.2017 - Güncelleme: 12.12.2017 14:48 - Görüntülenme: 69